Studenten doorbreken sociaal isolement door bijbaan

Blog | 13-09-2022

Kun jij jezelf uren verliezen in gamen, Instagram of TikTok. Je bent niet de enige! De hele dag staat in het teken van prikkels en verleidingen van onze smartphones. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je jouw tijd verdoet en de sociale momenten in real life mist. Dit stuk is geschreven voor jongeren die zichzelf hierin herkennen en gemotiveerd zijn om dit aan te pakken.

Jongeren zijn eenzaam

Meer dan de helft van de jongeren ervaart eenzaamheid (lees onderzoek). Redenen hiervoor zijn o.a. de gevolgen van de Corona pandemie; een periode waarin iedere student genoodzaakt thuis zat. Online lessen en niet uitgaan of kunnen chillen met vrienden is van grote invloed geweest op het sociale leven. Daarnaast is een grote factor ook de stijging van het gebruik van social media kanalen. TikTok is naar verwachting voor 2024 het meest gebruikte social media kanaal onder jongeren (34% meer Nederlandse gebruikers dan in 2022). We willen de hele dag digitaal connected zijn en hebben last van het fenomeen ‘Fear of Missing Out’. Dit zijn twee belangrijke oorzaken die je goed in de gaten moet houden, omdat ze kunnen leiden tot een sociaal isolement.

Sociaal aspect doorslaggevend in baan

Bij de vraag ‘wat is het sociale aspect’ kun je veel gedachtes los laten. Zo kan het communiceren met mensen je enthousiasmeren. Of vind je het juist belangrijk om zorg te dragen aan hulpbehoevende en op die manier maatschappelijk betrokken te zijn? Misschien vind je deze zaken niet per se doorslaggevend en ben je gewoon graag ‘onder de mensen’. Je kunt zelf invulling geven aan wat ‘sociaal’ voor jou betekent. De keuze is enorm op de arbeidsmarkt, ook voor studenten. Heel veel bedrijven promoten hun vacatures en doen er alles aan om te zorgen dat je bij hun komt werken. Op ons platform alleen al bieden 70 taxibedrijven in totaal 330 vacatures aan. Daardoor word je automatisch aan het denken gezet: “Maar wat zoek ‘ik’ in een baan?” Steeds vaker kiezen studenten voor een sociale kant in hun werk. “Waarom zou ik in mijn eentje pakketjes rond gaan brengen, als ik ook onder de mensen kan zijn en maatschappelijk betrokken ben.” Door te kiezen voor een baan als taxichauffeur in het zorgvervoer, stimuleer je jezelf om je sociaal te ontwikkelen.

Wat zeggen studenten?

Twee studenten leggen uit wat het sociale aspect in hun werk als taxichauffeur hen oplevert (bron: TaxiPro).

Niels van Vliet (20)

Het sociale aspect is één van de belangrijkste positieve kenmerken van het werk dat de jonge taxichauffeurs benoemen. “De interactie met kinderen en mensen uit andere doelgroepen is erg leuk”, vertelt Niels van Vliet (20). Door de variatie in ritten en mensen is elke dag voor hem anders. “Het ene moment rij je een schoolreisje en het andere moment een seniorenreis.” Tijdens deze ritten krijgt Van Vliet geregeld reacties van oudere passagiers. “Ze maken dan opmerkingen als: ‘Heb jij je rijbewijs wel?’ of vragen ‘Hoe oud ben jij?’ Die interactie vind ik leuk.” Het feit dat er in de branche niet veel jonge werknemers heeft, blijkt voor de jongeren die er wél werken geen groot probleem te zijn.

Warner Delfsma (21)

Sommigen jongeren waren eerder werkzaam voor een bezorgdienst, maar ze misten het sociale aspect in hun werk. Warner Delfsma (21) is een van deze jongeren. Hij is nu vijf maanden werkzaam als taxichauffeur bij CarCab in Heerenveen. Voorheen bezorgde hij pakketjes en maaltijdboxen bij verschillende werkgevers. Hij vindt het fijn om nu niet meer alleen op een bus te zitten.

Ja! Er zijn nóg meer voordelen

Voor de studenten die werken als chauffeurs in het zorgvervoer is flexibiliteit een groot voordeel van het werk. Je kunt je eigen tijden bepalen waardoor je een goede balans tussen werk, privé en school hebt. Verder is het werk afwisselend, dankbaar en maak je wat mee. Dit in combinatie met het sociale aspect van het vak, maakt een baan als taxichauffeur zeer aantrekkelijk voor jongeren.

Zin om te sturen? Er is genoeg aanbod! Ga op onderzoek uit en vind de vacature die bij jou past.

Enthousiast?

WERKEN IN DE TAXIBRANCHE doet er alles aan zodat jij jouw baan in het taxivervoer kunt vinden! Er is een groot aanbod van verschillende functies door heel het land. Neem een kijkje in het vacatureoverzicht en vind een baan in jouw regio!