Alles wat jij wilt weten over het moeiteloos aanvragen van een chauffeurskaart
Blog | 16-05-2025
Als je taxichauffeur wilt worden, dan moet je een chauffeurskaart halen. Dit wordt ook wel een taxipas genoemd. Met deze kaart toon je aan dat jij mensen beroepsmatig mag vervoeren in een taxi. De chauffeurskaart is wettelijk verplicht in Nederland; zonder kun je geen taxichauffeur worden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de chauffeurskaart, zodat jij precies weet wat je moet doen om deze te halen.
Wat is een chauffeurskaart en wat kun je ermee?
Een chauffeurskaart is een soort ‘rijbewijs plus’ voor taxichauffeurs. Het bewijst dat je het benodigde examen hebt behaald om passagiers tegen betaling te mogen vervoeren. Wanneer je een taxi rijdt, moet je de kaart altijd bij je hebben.
Je gebruikt je chauffeurskaart in de Boordcomputer Taxi (BCT) die elke taxi heeft. De BCT houdt de taxiritten en de arbeids- en rusttijden bij. Vaak kun je er ook mee navigeren, betalingen verwerken en ritopdrachten ontvangen. Elke keer als je met de taxi rijdt, moet je inloggen met je chauffeurskaart en je aanmelden als taxichauffeur.
Net als je rijbewijs is de chauffeurskaart een pasje met je naam, een pasfoto, je pasnummer en een geldigheidsdatum. Ook zit er een chip in de pas. Hierop staan je gegevens opgeslagen. Bij wegcontroles kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de gegevens op de kaart uitlezen.
Wat is het verschil tussen een chauffeurskaart en een gewoon rijbewijs?
Wanneer je taxichauffeur wilt worden, dan heb je meer kennis nodig dan bij het gewone rijbewijs. Zo leer je tijdens een taxiopleiding over de specifieke regels die gelden voor het taxivervoer, zoals de regels rondom taxiplaatsen en wettelijke tarieven. Ook is het van belang dat je kennis hebt van het lokale gebied waar je gaat rijden, zodat je bijvoorbeeld snel naar een ziekenhuis of luchthaven kunt navigeren.
Een ander verschil met het gewone rijbewijs is dat je als taxichauffeur werkt met klanten. Je bent verantwoordelijk voor hun veiligheid en voor een prettige rit. Daarom heb je ook kennis nodig over bijvoorbeeld het gebruik van de taximeter en Boordcomputer Taxi. Je wordt ook getoetst op rijgedrag, routekennis, voertuigkennis, klantvriendelijkheid, kennis van klantsoorten en gedrag, hoe je omgaat met betalingen en hoe je handelt bij ongevallen.
Tot slot is de chauffeurskaart meer dan alleen een rijbewijs voor taxichauffeurs. De kaart werkt ook samen met de taximeter die aan de Boordcomputer Taxi gekoppeld kan worden. Zo kun je ritgegevens bijhouden voor je eigen administratie en kun je de betalingen van je klanten makkelijk verwerken.
De beperkte chauffeurskaart en de volledige chauffeurskaart
In Nederland kun je kiezen tussen een beperkte en een volledige chauffeurskaart. Met een volledige chauffeurskaart mag je alle taxiwerkzaamheden uitvoeren. Met een beperkte chauffeurskaart mag je alleen vaste groepen op vaste tijden en volgens dezelfde routes rijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor groepsvervoer of leerlingenvervoer. Kortom: voor veel van de vacatures die je op onze site vindt. Hiervoor kun je een kortere opleiding volgen en hoef je een minder uitgebreid examen af te leggen. Als je weet dat je alleen vaste groepen wilt gaan rijden, dan is het interessant om voor de beperkte chauffeurskaart te kiezen.
Hoe kun je een chauffeurskaart halen?
Om een chauffeurskaart aan te kunnen vragen, moet je verschillende stappen doorlopen:
- Stap 1: Een taxi-opleiding volgen. Er zijn veel verschillende instituten en rijscholen in Nederland die een taxi-opleiding aanbieden. Ook zijn er veel werkgevers die de opleiding aanbieden en de kosten (deels) vergoeden. Het is dus zeker de moeite om de openstaande vacatures te bekijken voordat je aan een opleiding begint!
- Stap 2: Je theorie halen. Het taxichauffeursexamen bestaat – net als het gewone rijexamen – uit een theorie- en een praktijkexamen. Je moet eerst je theorie-examen halen voordat je het praktijkexamen af kan leggen.
- Stap 3: Je praktijkexamen halen. Wanneer je je theorie-examen op zak hebt, kun je bij het CBR het praktijkexamen doen. Je hoort na het examen direct of je het hebt gehaald of niet.
- Stap 4: Een VOG aanvragen. Zodra je het taxichauffeursexamen hebt gehaald, is het tijd om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen bij de gemeente. De VOG laat zien dat je in het verleden geen gedrag hebt vertoond dat een probleem kan zijn voor het uitvoeren van dit vak.
- Stap 5: Jezelf medisch laten keuren. Om een chauffeurskaart aan te kunnen vragen, heb je tot slot nog een medische keuring nodig van je arts, waarin staat dat je zicht en je gehoor goed zijn en dat je geen lichamelijke of geestelijke aandoeningen hebt die van invloed zijn op het rijden in een taxi.
- Stap 6: De taxipas aanvragen. Heb je alle benodigde documenten verzameld? Dan kun je nu je chauffeurspas aanvragen bij het Kiwa Register.
Welke kosten horen er bij het halen van je chauffeurskaart?
Wanneer je een chauffeurskaart wilt halen, krijg je te maken met verschillende soorten kosten:
- Opleidingskosten: De opleiding voor een beperkte chauffeurskaart is goedkoper dan die voor een volledige chauffeurskaart, omdat je minder praktijklessen nodig hebt. Zo kost de opleiding voor een beperkte chauffeurskaart tussen de 200 en 500 euro, terwijl je voor de opleiding voor een volledige kaart tussen de 600 en 1500 euro betaalt. De daadwerkelijke kosten hangen af van het aantal praktijklessen, het type opleiding en de locatie. Vergeet niet dat veel werkgevers bereid zijn deze kosten (deels) op zich te nemen!
- Examenkosten: Voor het examen zelf betaal je tussen de 200 en 350 euro.
- VOG: De kosten van een VOG liggen tussen de 30 en 50 euro.
- Medische keuring: Een medische keuring kost je tussen de 50 en 150 euro.
- De pas zelf. Voor de chauffeurskaart zelf betaal je ook nog een bedrag. Bij een beperkte chauffeurskaart kom je uit tussen de 50 en 150 euro, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Een volledige chauffeurskaart ligt tussen de 140 en 210 euro.
Uiteraard zijn dit allemaal schattingen van de kosten. De daadwerkelijke kosten hangen onder andere af van de aanbieder waarbij je de opleiding volgt, de gemeente waar je de VOG aanvraagt en de arts waarbij je de medische keuring laat uitvoeren. Onderzoek dus zelf wat de uiteindelijke kosten voor jou zullen zijn.
Hoe lang is je chauffeurskaart geldig?
Je chauffeurskaart blijft vijf jaar geldig. Daarna is het verplicht om deze te verlengen. Je aanvraag voor het verlengen van je chauffeurskaart kun je indienen bij Kiwa. Bij deze aanvraag voeg je een nieuwe geneeskundige verklaring toe. Ook heb je een geldig rijbewijs nodig. Begin op tijd met het aanvragen van je nieuwe chauffeurskaart, want het kan even duren voordat deze is goedgekeurd. De kosten voor deze verlenging zijn ongeveer hetzelfde als de kosten voor een nieuwe pas.
Een chauffeurskaart gehaald? Aan de slag!
We hopen dat je in deze blog alle antwoorden hebt kunnen vinden over het halen van je chauffeurskaart, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt gaan als taxichauffeur. Als je meer wilt weten over het werken als taxichauffeur, bekijk dan eens onze andere blogs. En vergeet niet de vacatures te bekijken om te zien welke werkgevers de taxiopleiding aanbieden!
Enthousiast?
WERKEN IN DE TAXIBRANCHE doet er alles aan zodat jij jouw baan in het taxivervoer kunt vinden! Er is een groot aanbod van verschillende functies door heel het land. Neem een kijkje in het vacatureoverzicht en vind een baan in jouw regio!